Unilever’s North American headquarters in Englewood Cliffs, NJ. Unilever’s North American headquarters in Englewood Cliffs, NJ.

ENGLEWOOD CLIFFS—The redeveloped Unilever North American headquarters complex at 700 Sylvan Ave. here has received the LEED Platinum certification from the U.S. Green Building Council, the highest level of LEED certification available for sustainable buildings.

The project was completed last year and began with plans for the new corporate headquarters complex that were launched in 2014. The project, which was in support of the Unilever Sustainable Living Plan, called for the consumer goods company to reduce its carbon footprint by 50% while doubling its business. The new building unified four office buildings from the Englewood Cliffs campus into a single, state-of-the-art workplace.

The 325,000 square foot renovation included interiors, as well as the construction of an entry pavilion and common area that combined the open space between individual buildings to create an entirely new enclosed structure. The efficient building achieved a 41% reduction in square footage, while being able to house more employees, which means less resources are needed to light and climate control the building, the company states.

The 23-acre campus located along the Hudson River has been a Unilever corporate office for more than five decades.

“The Englewood Cliffs headquarters project was developed with sustainability at its heart, and it was evident at every step of the process from choosing our partners and planning to construction and design,” says Unilever North America Workplace Director Nathaniel Barney. “At Unilever, we believe we have a responsibility to make sure our operations leave as small a footprint as possible on our planet while also providing our employees with a safe, healthy, and productive work environment. We are proud to earn the LEED Platinum certification as a result of these efforts.”

The LEED Platinum certification follows up the building being named the LEED Commercial Project of the Year by the USGBC in New Jersey. The project has also been recognized by the New Jersey Business & Industry Association as its New Good Neighbor Award.

The USGBC certification process assesses buildings across several categories including: location and transportation, sustainable sites, water efficiency, energy and atmosphere, materials and resources, indoor environmental quality, innovation and more.

Perkins+Will helped Unilever craft a future-proofed vision for its new headquarters—a concept and design known as “the Marketplace”—which entailed the creative retrofitting, renovation, and repositioning of the company’s existing corporate campus.

Cushman & Wakefield served as project manager and, together with developers EDGE Technologies and Normandy Real Estate Partners, devised a sustainability strategy and transaction approach that reduced the headquarters’ energy cost dramatically to offset the overall cost of occupancy, Unilever notes.

The final building design incorporates smart technologies by EDGE that record data and automate the building’s features and functions, including Internet of Things systems that enable the building to learn from occupants’ behaviors and remember their preferences.

During the building phase, 75% of the construction materials were diverted from landfill. A shuttle service from New York City, Hoboken and Jersey City has supported a 40% reduction in individual cars.

“This was a collaboration in the truest sense of the word,” says Perkins+Will principal Paul Eagle. “Not only did the new headquarters have to be modern, flexible, and conducive to employee health and well-being, but it also had to fulfil the ambitious sustainability goals set forth by Unilever. It all hinged on an incredible team working together to break new ground and develop a new model for sustainable, suburban campuses.”