Max Plack Florida Institute
for Neuroscience

PALM BEACH, FL—The new LEED Gold-certified research center for the Max Planck Florida Institute for Neuroscience has been completed. Scientists there are conducting research on the nervous system with the hopes of developing better research diagnostics and treatments for brain disorders.

Sitting on six acres at Florida Atlantic University’s John D. MacArthur Campus, the
three-story, 100,000-square-foot facility offers 57,600 square feet laboratory space.
The build-to-suit facility provides an optimized environment for on-site bio-imaging, laser microscopy, wet- and dry-bench research, instrumentation, computational research and core imaging.

Jones Lang LaSalle Project and Development Services served as program manager, overseeing development and construction of the project. ZGF Architects designed the building. The Weitz Company and DPR Construction partnered on the construction manager front.

“Many industries that are a good economic fit for South Florida tend to require highly technical construction and development expertise, particularly as R&D-focused sectors like healthcare, life sciences and manufacturing rise in economic importance to the state,” Ian Leveroni, project executive for the JLL program management team, tells GlobeSt.com. “As science-based industries thrive here, more construction is going to call for professional teams like ours who understand the relationship between sensitive laboratory equipment, building features, LEED certification and the complexities of the construction process.”

The built-to-suit facility was designed to foster productivity and collaboration. The building’s conference rooms, research library facilities, 100-seat auditorium, lounges and administration offices are located around an open lobby that connects all three levels. A large atrium is directly connected to an outdoor terrace on the second floor and provides a central gathering space. Construction of the new facility also features outdoor seating, a 230-space surface parking lot and pedestrian-friendly pathways.

 “The new building provides a dynamic environment for our scientists and research teams, promotes scientific ideas exchange in a flexible, open setting, and serves as a welcoming center for scientists from around the world who come to collaborate with our scientific community,” commented Dr. David Fitzpatrick, Scientific Director and CEO of Max Planck.